Zdravá strava se nemusí stát nudným stereotypem. Zařaďte do jídelníčku nové druhy zeleniny a zdravé stravování půjde lépe.

Artyčok – zdravá strava s dobrým srdcem

Artyčok je rafinovaná zelenina, která pod tuhými zelenými ostny ukrývá máslové srdíčko. Spolu s ním se propracujete k velkému množství vitaminu C, kyseliny listové a draslíku. Nejen pro jeho lahodnou chuť, ale i pro jeho léčivé účinky je častou součástí italské i francouzské kuchyně. Začátečníci mohou využít nakládané artyčoky ve sklenici, zkušenější kuchař se ale jistě nenechá náročnější přípravou čerstvých kusů zastrašit.

artycok

Fialová mrkev – návrat ke kořenům

Komu fialová mrkev přijde jako absurdní výdobytek moderního zemědělství, toho jistě překvapí, že existovala ještě dříve než ta oranžová. Mrkev tvoří základ české kuchyně, a proto se experiment s barevnými kombinacemi přímo nabízí. Fialová varianta je výborným zdrojem antioxidantů a příznivě působí i na cévy a srdce. Netradiční zbarvení ozvláštní saláty, polévky a může být i dietní přílohou k masu. Skvělá změna ve zdravé stravě.

fialova mrkev

Fenykl – zelenina i koření v jedné rostlině

Fenykl je svěže vypadající zelenina s voňavou natí a intenzivní anýzovou chutí. Hodí se do polévek, jako součást přílohové grilované zeleniny a v syrovém stavu i do salátů. Jeho příprava je velmi nenáročná a jeho konzumace má blahodárný účinek na ženské problémy a trávicí potíže. Obsahuje prý i látky, které působí jako prevence rakoviny.

fenykl

Lilek – elixír štěstí na dosah ruky

Lilek možná znáte pod jménem baklažán. Tuhá, sytě fialová slupka ukrývá světlou houbovitou dužinu. Lilek posiluje imunitní systém, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a je skvělým zdrojem vitaminu B a minerálů. Tajemstvím správné přípravy lilku je nakrájet jej na plátky, posolit a nechat „vyplakat“. Spolu s cuketou a rajčaty tvoří základ tradičního francouzského ratatouille a přináší prý radost ze života.

lilek

Portobello – žampion XXL

Portobello je výjimečně chutným zástupcem světa hub. Nakrájený na plátky a ogrilovaný výborně funguje jako ozvláštnění zeleninových salátů, připravovaný vcelku zase dokáže nahradit i steak. Lze jej proto použít do vegetariánských hamburgerů či tortill. Práce s ním je jednoduchá a rychlá a jeho krémová chuť a masitá konzistence vás mile překvapí.

portobello

O autorovi

Myboxx
Lifestyle Web

Exkluzivní web o kultuře, společnosti a lidech. Vše co žijeme, co jsme a čeho jsme součástí. Myboxx - můj svět!

Komentáře

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. more information

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zavřít