Zázračné koření dodá jídlům punc exotiky. Podle studií se v kuchyni méně bojí muži a používají ty nerozmanitější druhy koření. 

Přestože v české kuchyni se z koření používá nejčastěji pepř, paprika, kmín a majoránka, existují stovky druhů koření. S jejich pomocí vykouzlíte pokaždé jiné jídlo, i když základ zůstává stejný.

Archeologové jsou přesvědčeni, že již před padesáti tisíci lety lidé věděli, že díky určitým rostlinám má jídlo lepší chuť. Vzhledem k tomu, že koření se ve starověku nepěstovalo ve velkém, bylo určeno pouze těm nejbohatším, nejvyšším a nejvznešenějším vrstvám, které si ho mohly dovolit. Mezi nejoblíbenější a také nejvzácnější koření ve starém Římě patřil šafrán (možná odtud přísloví, že je něčeho jako šafránu).

Pepř nad zlato

Orientální země znaly a používaly koření mnohem dříve než evropské státy – ty koření ve větší míře objevily až okolo roku 1300 po Kristu. První pepř do Evropy přivezl už Alexandr Veliký, ale po pádu římské říše byly přerušeny kontakty mezi západním světem a Orientem a Evropané na dlouhou dobu na koření zapomněli. Teprve s rozvojem námořních objevů, které započl Marco Polo, se začlo koření znovu do Evropy dovážet. Centrem obchodu se stala Itálie a později Španělsko a Portugalsko.

Námořní velmoci té doby hledaly nové cesty a nové možnosti obchodu a za koření se doslova platilo zlatem. Ostrovům v Indickém oceánu se přezdívalo „ostrovy koření“ a pro obchodníky představovaly ráj. Objevili muškát, hřebíček a mnoho dalších druhů, které v Evropě prodávali za více než desetitisícinásobek původní ceny.

pepr

Zázračné koření není jen o jídle

Zázračné koření má jak v teplé, tak studené kuchyni všestranné použití a obsahuje spousty účinných látek. Jenom namátkou – bazalka má vliv na vylučování žaludečních šťáv, působí proti nadýmání, podporuje trávení a zlepšuje odkašlávání, jedno z nejstarších tropických koření, zázvor, výrazně zlepšuje trávení a používá se v lidovém lékařství, levandule je vhodná na migrény, bolesti hlavy a působí jako mírné sedativum a takový topinambur zlepšuje činnost jater, ledvin a má antistresové a detoxikační účinky. Zázvor je základní součástí japonské kuchyně, kde se pro zvýšení jeho léčivých účnků konzumuje především syrový, případně naložený v nálevu.

Mnoho druhů koření kromě toho funguje jako afrodiziakum. Například pepř, skořice, vanilka, šafrán nebo saturejka, která byla kdysi díky léčebným účinkům v oblasti sexuální potence označována jako bylina satyrova.

Než se budete pouštět do vaření, vzpomeňte si, že je to právě zázračné koření, které činí z obyčejného pokrmu neopakovatelný gurmánský zážitek.

O autorovi

Myboxx
Lifestyle Web

Exkluzivní web o kultuře, společnosti a lidech. Vše co žijeme, co jsme a čeho jsme součástí. Myboxx - můj svět!

Komentáře

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. more information

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zavřít