Která žena by netoužila po krásné pleti, po štíhlé postavě a dobře fungujícím trávení, díky kterému si může dopřát jakékoli jídlo. Bohužel, realita nebývá vždy tak růžová, jak bychom si přáli. Naštěstí jí dokážeme trochu pomoci správnými potravinami.

Velmi důležitou látkou, která je potřebná pro správné fungování trávení, je vláknina. Jde o směs nestravitelných sacharidů, která se vyskytuje v některých druzích potravin. Zahrnuje pektin, celulózu nebo lignin. Trávicím traktem prochází v téměř nezměněném stavu. Pro tělo je mimořádně prospěšná, protože na sebe váže odpadní látky, které pomáhá lépe odvést ven. Dělí se na rozpustnou a nerozpustnou vlákninu, přičemž obě jsou pro zdraví a správné fungování organismu nezbytné.

Rozpustná vláknina

Rovnou můžeme zapomenout na představu, jak se lžička cukru rozpouští ve vodě. Takto to nefunguje. Tento druh vlákniny dokáže navázat velké množství vody, v těle bobtná a stane se z ní rosolovitý gel. Během průchodu střevem je částečně metabolizována a využita doslova jako „substrát“ pro bakterie, na které má pozitivní účinek. Působí totiž jako prebiotikum. Nachází se zejména v ovoci, luštěninách, obilovinách, semínkách, ořeších či v psylliu.

Nerozpustná vláknina

Tento druh vlákniny při kontaktu s vodou nebobtná. Urychluje však pohyb jídla a odpadních látek v našem těle, když zvětšuje objem natrávené potravy. Charakteristická jsou pro ni silná vlákna, která v praxi lze poznat podle slupek a nití zůstávajících mezi zuby. Vyskytuje se zejména v semínkách, zelenině a ovoci (konkrétně ve slupce a zrnkách), luštěninách, ořeších a obilovinách.

Glukomannan

Díky svým pozitivním účinkům na trávení je vláknina výborným pomocníkem při hubnutí a také zlepšuje pleť. „Zvýšené množství vlákniny v potravě pomáhá snižovat riziko zánětlivých procesů v trávicím traktu. Redukuje tvorbu kyselin a napomáhá tak udržování acidobazické rovnováhy. Při překyselení se totiž organismus snaží neutralizovat přebytek kyselin minerály ze zásob (z kostí, vlasů, zubů…). Tím však ochuzuje tkáně o minerály – kosti a vlasy jsou křehké a lámavé, pleť ztrácí pružnost a zvyšuje se tvorba akné a ekzémů,” vysvětluje výživová poradkyně Mgr. Zuzana Macková z pohybově-regeneračního centra DEVA Gym.

Dámám, které touží po štíhlé postavě, dokáže být nápomocný zejména glukomannan. Jde o druh přírodní vlákniny, která se využívá zejména jako doplněk při hubnutí. Tato ve vodě rozpustná vláknina se získává z kořenů zmijovce indického, známého také jako konjak, který pochází z jihovýchodní Asie. Sušina hlízy zmijovce obsahuje asi 40% glukomannanu. Využívá se v bylinných směsích a potravinách jako jsou tofu, těstoviny či konjakové želé. Velmi populární je i jako přísada do nápojů na hubnutí, například Choco Slim.

Pozitivní účinky na tělo

Konjak přispívá ke snížení váhy díky tomu, že je nízkokalorický. Navíc v žaludku nabírá na objemu, čímž navozuje pocit sytosti a také oddaluje vyprazdňování. Jedním z nejdůležitějších pozitiv je působení konjaku na střevní mikroflóru, pro kterou se stává potravou. Vytvářejí se tak mastné kyseliny jako například kyselina máselná, u níž se prokázala schopnost zabraňovat růstu tukových zásob. Na podobné bázi funguje i nápoj Choco Slim, který nejenže skvěle chutná, ale především je výborným pomocníkem v boji proti nadváze. A jako bonus zůstává po něm krásná pleť bez nechtěných pupínků.

-mh-

O autorovi

Paul Jobs
Business Blogger

Svůj job můžete milovat a nebo nenávidět. V obou případech je to prostě jen prostředek k získání dalších prostředků, avšak existují sorty lidí, kteří to prostě dokáží dělat jinak. Jak?

Komentáře

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. more information

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zavřít