Kukuřice, rýže, fazole, zelenina, bylinky, chilli… Ano, to jsou jejich tradiční suroviny. Není žádným tajemstvím, že tato gastronomie zažívá své nejlepší momenty. A není se co divit, mají být na co pyšní. Můj společenský večer v mexických barvách může vypadat třeba následovně, ale inspirací je mnohem mnohem více. Bádejte, poznávejte, ochutnávejte… stojí to za to – Viva Mexico!

 

Nachos

Jsou známé po celém světě. Malé kukuřičné nebo smažené pšeničné tortilly, které se krájí do trojúhelníkového tvaru. Doporučuji rozhodně kukuřičné, protože jsou bez lepku. Podávají se jako předkrm.

campbellskitchen.com

campbellskitchen.com

Ingredience:

Balení kukuřičných nachos 400g

1 velké rajče

1 červená cibule

1 avokádo

1 konzerva černých fazolí

2 čerstvé jalapeño papričky

200g čedaru

1 svazek koriandru

1-2 limetky

Nachos rozložíme na plech nebo do zapékací mísy. Vedle na pánvi necháme na olivovém oleji zezlátnout nadrobno nakrájenou cibulku. Přidáme opláchnuté fazole a necháme prohřát, pak rajče na menší kousky a při nízké teplotě necháme zhoustnout (cca 10min).

Pokud máte rádi víc omáčky, můžete přidat pár lžic zeleninového nebo jiného vývaru.

Předehřejme troubu na 200ºC.

Na nachos rovnoměrně nastrouháme čedar a rozprostřeme připravenou směs. Jestli máte hlubší plech nebo mísu, doporučuji udělat více vrstev, aby se vám nestalo, že vyjíte dobroty z vrchu a na dně vám zůstanou neochucené kousky.

Dáme zapéct na cca 10-20 minut – špičky trojúhelníků by měly zlátnout, ale nesmí hnědnout.

Mezitím si nakrájíme papričku, avokádo a koriandr, kterými pak ozdobíme opečené nachos.

 

Tacos

Existuje několik variant a každý si je upravuje tak, jak je má rád. V některých mexických městech je rolují podobně jako my palačinky, jinde je dokonce i smaží jako vietnamské rolky. Nejtradičnější jsou však kukuřičné placky, které si naplníte dle chuti a zahnete v ruce.

quericavida.com

quericavida.com

Ingredience na tortilly (cca 20ks):

350g kukuřičné mouky – prodává se směs přímo na tortilly

500ml vlažné vody

Sůl na ochucení těsta

Mouku vsypeme do mísy a promícháme se solí. Postupně přidáme vlažnou vodu a mícháme prsty jedné ruky. Těsto by mělo být měkké, ale ne příliš, musí udržet tvar a vypracování kuličky by mělo jít bez problémů.

Těsto rozděláme na kuličky o velikosti švestek, výsledná placka by měla být cca jako dlaň ruky.

Na vytvarování placky nedoporučuji používat klasický váleček, protože by měly nepravidelný tvar na krajích. Mnohem lepší je dát kuličku mezi dva pečící papíry nebo potravinovou fólii a tlačit například velkým hrncem tak dlouho, dokud nebude placka co nejtenčí.

Opékáme na rozpálené nepřilnavé pánvi bez oleje z každé strany cca 2 minuty. Na povrchu by se měly tvořit bubliny, které po obrácení ztmavnou. Pokud se nám zdají málo, můžeme dát další kolo opékání, ale nemělo by to být nutné.

Jednotlivé placky bychom měli konzumovat nejlépe ihned. Pokud je však chceme dodělat před podáváním všechny, doporučuji je naskládat na sebe na dřevěném prkénku a překrýt suchou a čistou utěrkou. Podávat by se měly teplé!

 

Ingredience na náplň a marinádu :

1,5 kg vepřové kýty (kdo nerad vepřové, v dalším receptu máte vynikající náhradu)

…Maso budeme nakládat na 24 hodin…

6 lžiček achiote pasty (můžeme nahradit i pálivou mletou paprikou)

2 chipotle papričky z nálevu

1 malá cibule

3 stroužky česneku

2 bobkové listy

2 rajčata

1 nakrájený čerstvý ananas

Jablečný ocet

Voda

Oregano

Sůl

Pepř

2 střední červené cibule

Červený vinný ocet

1 červená paprika

1 svazek koriandru

1 limetka

Chilli na dochucení, pro začátek doporučuji odrůdu Serrano

 

Marináda: Omyté a očištěné maso vložíme do sáčku a necháme na chvíli stranou. Do mixéru dáme achiote pastu, chipotle, cibuli, česnek, bobkový list, rajčata, půlku ananasu, půl hrnku jablečného octa, půl hrnku vody, lžičku oregana, 2 lžičky soli, 1 a půl lžičky pepře a chilli dle chuti. Mixujeme dohladka a ochutnáváme, zda je dost soli. Vepřové maso zalijeme marinádou, sáček uzavřeme a necháme odležet po dobu 24 hodin v lednici. Vyjmeme ho až 30 minut před pečením.

Předehřejeme troubu na 180ºC

Umístíme vepřové maso s marinádou do hlubokého plechu na pečení. Zakryté pečeme po dobu 2 hodin. Potom odkryjeme, pečeme další hodinu a každých 15 minut poléváme marinádou.

Mezitím si v malé misce smícháme červenou cibuli nakrájenou na tenké plátky, trochu olivového oleje, čtvrt hrnku červeného vinného octa a 1 půl čajové lžičky soli. Dobře promícháme a zakryté odložíme stranou.

Do velké mísy vložíme zbývající ananas nakrájený na kostičky, druhou červenou cibuli a chilli papričky nadrobno. Půl svazku koriandru nakrájíme nadrobno. Přidáme šťávu z limetky, 1 lžičku soli a půl lžičky pepře a dobře promícháme.

Vyjmeme maso z trouby a necháme 20 minut odpočinout. Poté nakrájíme na větší kusy a vidličkou oddělíme jednotlivá vlákna. Maso dáme do mísy, zalijeme šťávou z pekáče a necháme zakryté, aby zůstalo teplé.

Obě směsi, maso, placky případně bylinky a chilli prostřeme na stůl a každý si zdobí dle chuti.

 

Ceviche

Rychlý, zdravý a zajímavý předkrm. Mnoho lidí se bude obávat, že jí „syrovou“ rybu nebo mořské plody. Ale citronovo-limetová šťáva aktivuje proces, který se podobá vaření. Pro náš mexický večer je to ideální varianta náplně do tacos pro ty, co nechtějí jíst vepřové. Zkuste to, určitě nebudete litovat!

alwaysorderdessert.com

alwaysorderdessert.com

Ingredience:

200g čerstvé bílé ryby (halibut, mořský ďas, mořský vlk, tilápie nebo i treska)

200g čerstvých malých krevet

Šťáva z cca 4 citronů a 4 limetek, + limetka na ozdobu

1 rajče

1 šalotka nebo jarní cibulka

Pár snítků koriandru

Oregano

1 čerstvá zelená a 1 červená chilli paprička

Sůl

Pepř

Olivový olej

Filet omyjeme a nakrájíme na kostky, ne však víc jak 1cm velké. Krevety očistíme, omyjeme a podle velikosti necháme buď celé nebo nakrájíme na menší (přibližně stejně velké kusy jako rybu). Obojí dáme do velké plastové nebo skleněné mísy (nesmí být hliněná), zalijeme citronovo-limetovou šťávou a mírně osolíme. Ryba musí být celá potopená. Zamícháme a necháme „vařit“ v tomto kyselém prostředí v chladničce minimálně 45 minut. Ryba i krevety jsou hotové jakmile změní barvu – maso by mělo zcela zbělat.

Všechny ostatní ingredience nakrájíme nadrobno. Přidáme pepř, sůl a chilli dle chuti.

Vše velmi opatrně promícháme, protože maso již je křehké a snadno by se vám rozpadlo. Necháme v chladničce až do podávání.

Směs nanášíme na tacos s nakrájeným avokádem a celé to můžeme ještě dozdobit limetkou, bylinkou, čerstvým chilli a zakápnout olivovým olejem.

 

Grilovaný banán

Tak tohle dámy a pánové je jeden z mých nejoblíbenějších dezertů. Můžete si ho udělat na několik způsobů, například jen jednoduše na grilu a nakonec posypat trochou skořice. Nicméně, já pro vás dnes mám absolutně luxusní záležitost, kterou si všichni budou pamatovat až do smrti a při každé návštěvě budou škemrat, ať ho uděláte znovu. A navíc postup je strašně jednoduchý!

belovedgreen.com

belovedgreen.com

Ingredience:

1 banán na osobu

Včelí med – lesní (nedávejte luční, má moc výraznou chuť)

Nasekané mandle

Bílá šlehačka z deluxe smetany

Kvalitní vanilková zmrzlina (jednou si ukážeme domácí 😉 )

Banán rozkrojíme podélně. Můžeme ho nechat ve slupce, jen odkrojíme okraje. Na rozpálený gril pokládáme nejdřív slupkou dolů a necháme minutku. Pak otočíme, nelekejte se, slupka skoro úplně zhnědne, ale to je správně. Na druhé straně stačí též minuta, dáme na talíř, pokapeme medem. Ozdobíme nasekanými mandlemi. A nakonec, na jednu stranu talíře dáme kopeček zmrzliny a na druhý trochu šlehačky. Dobrou chuť – Buen provecho!

O autorovi

Andrej Alfonso
Foodblogger
Komentáře

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. more information

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zavřít