Že jste o Restaurant Day ještě nikdy neslyšeli? A co kdybych vám řekl, že si můžete v jeden den splnit svůj kulinářský sen, otevřít si restauraci podle svých představ, kavárnu nebo snad jen stánek s palačinkami, protože je umíte ze všech lidí na světě nejlépe?

mexické jídlo, tacos, mexiko - myboxx

stina_magnus / Pixabay

Restaurant Day

Tento koncept vznikl poprvé v Helsinkách, když se skupinka Finů snažila otevřít vlastní restauraci a jediný způsob jak se vyhnout všem povinnostem, které nařizovaly městské vyhlášky, bylo otevřít si tzv. pop-up podnik na jeden den. Po tomto zjištění následoval brainstorming a kampaně na sociálních sítích, které pomohli k historicky prvnímu Restaurant Day, kde se ve finských městech otevřelo 40 jednodenních restaurací.

Každým rokem je komunita silnější a v jednotlivých městech se objevuje čím dál více pop-upů. Praha se v letošním prvním vyšvihla do TOP 10 měst na celém světě!

Fastfood, hranolky, nezdravé jídlo - myboxx

Badziol40 / Pixabay

A co teda tahle akce vlastně je? Je to gastronomický karneval, který tvoří tisíce lidí po celém světě. Myšlenkou tohoto dne je bavit se, sdílet nové stravovací zkušenosti a užít si životní prostředí pohromadě. Cílem je hlavně šířit dobrou náladu a společně se radovat z luxusních pochutin, které jinde nenajdete.

Otevřít si jednodenní pop-up může kdokoliv a kdekoliv, v parku, u sebe doma nebo v rušných ulicích – meze se nekladou! Akce se však koná čtyřikrát do roka, nové termíny jsou vždy vyhlášeny předem na oficiálních stránkách www.restaurantday.org

Tato akce se liší od ostatních známých, např. trhy, jarmarky, apod. Protože jejím cílem je budovat komunitu lidí – to znamená posilovat sousedské vztahy, oživovat veřejné prostranství, vnést ruch do prázdných míst, vnuknout lidem nápad, že mohou město zažít i jinak, než jako pasivní obyvatelé. Mohou ovlivnit podobu jejich města a že se mohou pobavit nejen doma v obýváku nebo v klasických konvenčních zařízeních. Je to samozřejmě činnost nekomerční. Princip je tedy podobný jako pozvání svých kamarádů k sobě na návštěvu s pohoštěním.

Ceny, za které kuchaři své jídlo nabízejí, jsou jen orientační, stanovené tak, aby hlavně pokryly náklady.

Mapu všech otevřených „restaurací“ na daný termín najdete na www.maplantis.com . Každý pop-up tam má svůj název, adresu, popis a jaké dobroty pro vás připravuje.

 

Tak co, vyrazíte do ulic na ten příští, který se koná už za měsíc 21.05.?

P.S.: Já osobně pro vás taky něco chystám, tak pečlivě sledujte naše stránky, ať něco nepropásnete!

O autorovi

Andrej Alfonso
Foodblogger
Komentáře