1.) Sbírání

Opatrně se utrhnou horní „dva listy a pupen“. Sklizení úrody je velmi pracné. Pracovník musí manuálně vybírat lístky a vrcholky na keři. Každý keř je otrháván každých 5-10 dní v oblasti, kde je pěstován. Strmá kopcovitá lokalita většinou neumožňuje použití moderních technologií. To je však vlastně i výhoda, protože jsou pak sbírány jen nejjemnější listy a vrcholky a žádný cizí element, jako například větvičky, se nedostane do konečného produktu. Ahmad Tea používá jen ručně sbírané čajové lístky.

2.) Sušení

Jakmile jsou lístky posbírány, je nutné je rozložit na velký podnos a sušit je horkým vzduchem. Ve většině případů je tento vzduch proháněn malými otvory v podnosu, protože to celý proces urychluje. Po usušení lístky změknou, což zabraňuje, aby se rozpadly na kousky působením CTC/ortodoxního stroje. Kromě snížení obsahu vlhkosti dojde v listech během sušení k určitým biochemickým změnám, které ovlivňují charakteristiky čaje.

3.) Tvarování

Tato fáze láme žíly listů a uvolňuje šťávy (katechiny a enzymy) zásadní pro zahájení fermentace. Během zpracování lístky získají konečný tvar, který znáte z krabiček Ahmad Tea, které lze koupit v obchodech na celém světě. Existují dvě odlišné metody zpracování listu: Ortodoxní, primárně používaná pro sypaný čaj a C.T.C. (Crush-Tear-Curl).

4.) Fermentace

Jakmile jsou listy „zpracovány“, jsou umístěny do chladné, větrné a vlhké místnosti kvůli fermentaci. Rovnoměrnost rozložení lístků má vliv na teplotu listu, ztrátu vlhkosti a přístup kyslíku. Právě tato fáze je nejdůležitější, protože ovlivňuje chuť, proto je důležité ochutnávat. Pokud fermentační proces trvá už moc dlouho nebo předčasně skončil, chuť bude o něco horší.

5.) Pražení

Sušení listu v peci zastavuje fermentaci. Listy jsou sušeny tak, aby měly vlhkost přibližně 2%, aby nedošlo k zatuchlé chuti čaje. Pokud bude pražení trvat příliš dlouho, čaj získá špatnou, spálenou chuť.

6.) Vybírání

Jakmile je dokončena fáze pražení, listy musí být roztříděny podle různých velikostí a kategorií a poté dochází k sériovému balení čajů. Existuje mnoho tříd čaje, jak u Ortodoxní tak u C.T.C metody, od čajového prachu po kompletně celistvé listy. Pochopitelně plný tvar listu bude mít pouze 5% z celkové produkce. Proto mají tyto listy tak vysokou cenu. Obecně je to však tak, že kvalita se neurčuje podle velikosti listu ale tím, že jsou listy trhány z horních dvou vrstev keře.

7.) VÝVOZ

tea

 

O autorovi

Myboxx
Lifestyle Web

Exkluzivní web o kultuře, společnosti a lidech. Vše co žijeme, co jsme a čeho jsme součástí. Myboxx - můj svět!

Komentáře

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. more information

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zavřít