Fondue pochází z 18. století z francouzské části Švýcarska. Byl to způsob, jak využít starý sýr a chléb na uživení rodiny s omezeným přístupem k čerstvým potravinám v zimním období. Místní lidé zjistili, že pokud se zahřeje sýr s vínem, česnekem a bylinkami, tak vznikne omáčka, do které mohli namáčet svůj okoralý chléb, aby tím získal znovu chuť.

V současnosti se nejčastěji podává s rozpečenou bagetou nakrájenou na kostičky nebo jiným bílým pečivem. Vzniklo i mnoho dalších variant, jako například oblíbené čokoládové fondue. Nebo masové, kde místo sýra je rozpálený olej. Já však pro vás mám zdravější verzi s jediným drobným hříchem. Ale kdo dnes trochu nehřeší? Hlavní je, že si můžete užít dobré společnosti!

 

Ingredience na omáčku:

ouichefnetwork.com

ouichefnetwork.com

50g čerstvého sýra gouda

350g staršího sýra gouda

1 stroužek česneku

šťáva z 1 citronu

6 lžic mléka

bílý pepř

špetka muškátového oříšku

 

Přílohy pro 4 osoby:

500g malých raných brambor

200g růžiček brokolice

1 červená paprika

3 stonky řapíkatého celeru

2 mrkve

200g cherry rajčátek

 

Ze sýra odkrojíme zaschlé okraje, které do receptu nepoužijeme a zbytek nakrájíme na větší kusy. Ty pak nastrouháme nebo na jemno připravíme v kuchyňském robotu. Všechny druhy tvrdého sýra se lépe strouhají, jestliže jsou vychlazené.
Nádobu na fondue vytřeme stroužkem česneku. 250ml vody (nebo bílého vína) smícháme s citronovou šťávou, nalijeme do nádoby a na mírném ohni zahříváme.

Mezitím očistíme brambory a ve slupce je dáme vařit do osolené vody. Brokolici omyjeme a podusíme v páře. Ostatní zeleninu nakrájíme na tenké proužky, rajčátka buď celá nebo na půlky.

Vrátíme se k omáčce, kde postupně přidáme všechen sýr a za stálého míchání ho rozpustíme.
Přidáme mléko a omáčku dále zahříváme na mírném ohni a necháme ji jednou přejít varem. Nezapomínáme stále míchat. Sýrová omáčka je hotová, tvoří-li na vytažené vařečce tenký film.
Opepříme a přidáme čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek. Pro výraznější chuť můžeme přidat další lisovaný stroužek česneku.

Do sýrové omáčky se namáčí hlavně vařené brambory. Můžete však zkusit i zeleninu. Ta spíš ale slouží jako příloha. Dobrou chuť!

fondy 2

O autorovi

Andrej Alfonso
Foodblogger
Komentáře