Jednoduchý recept na čokoládovou pěnu, která vás pohladí na duši a hlavně překvapí svým složením!
Čokoládová pěna a její začátky jsou poměrně neznámé. Poté, co byla čokoláda představena Španěly, tak ji francouzští kuchaři vaří již od počátku 17. století. Mousse, který znamená „pěna“, vznikl ve Francii v 18. století. Bylo jen otázkou času, kdy se vaření s čokoládou a dělání pokrmů pěnových textur sešli v jedno „Mousse au Chocolat.“
První písemná zmínka o čokoládové pěně pochází z Food Expozice, která se konala v Madison Square Garden v New Yorku v roce 1892. A v jedné z rubrik Boston Daily Globe 1897 vyšel první recept na čokoládovou pěnou. Byl to recept podobný čokoládovému pudinku, ne tuhý jako je ten dnešní, ale hezky načechraný. Skládal se hlavně z čokolády, bílků a cukrů.
Postupem času se však tento dezert začal zdokonalovat a dnes již má několik podob, včetně té naší zdravé verze.
Jako u každého receptu, který volá po čokoládě, tajemství spočívá v té nejkvalitnější…
Ingredience na 4 porce:
2 banány
1 zralé avokádo
3 lžíce mandlového nebo arašídového másla
4-5 lžic kvalitního kakaového prášku
Med nebo javorový sirup dle chuti
Jahody, maliny, borůvky, rybíz nebo granátové jablko a snítek máty na ozdobu
Avokádo rozkrojíme, pomocí nože odstraníme pecku a lžící odebereme dužinu. Banány oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Obojí přidáme do mixéru spolu s mandlovým/arašídovým máslem a kakaovým práškem. Osladíme podle chuti a mixujeme do té doby, než získáme konzistenci pěny. Pokud nemáme stolní mixér, stejně dobře pomůže i tyčový.
Doporučuji udělat dvě až tři vrstvy do whiskových sklenic nebo do nějakých pěkných kalíšků, meze se ovšem nekladou. Servírovat můžete dle vlastní představivosti, buďte kreativní a vyhrajte si s ozdobou. Jíme i očima!
Pěna se dá konzumovat hned, ale je lepší, když ji na 30 minut necháte odležet v lednici. Dobrou chuť!