Nejjednodušší vodítko, jak rozeznat kvalitu šunky už v obchodě, najdete na jejím obalu. Zde musí být uveden obsah čisté svalové bílkoviny v mase, přičemž je důležité vědět, že standardní šunka jí obsahuje nejméně 10 procent, výběrová šunka 13 procent a šunka nejvyšší jakosti alespoň 16 procent.

„Jednotlivé stupně kvality se liší podle podílu masa – u šunky nejvyšší jakosti obsah masa přesahuje devadesát procent,“ vysvětluje Petr Korejs, manažer kvality a kvalifikace ze značky Le&Co, která patří k nejrespektovanějším českým výrobcům šunky, a dodává: „Zbytek představuje voda, sůl a aditivní látky. To znamená, že čím je šunka kvalitnější, tím méně obsahuje vody a tím méně také potřebujete aditiv.“
Ovšem právě tolik diskutovaná aditiva neboli „éčka“ jsou předmětem mnoha diskusí. Pro mnohé bude jistě překvapivou informací, že některá „éčka“ mohou být dokonce zdraví prospěšná. Samozřejmě všechna musejí vyhovovat legislativním předpisům. Bez „éček“ by šunka nemohla mít řadu vlastností, které od ní dnes očekáváme. Například trvanlivost.
Tyto kvality můžete ocenit u všech výrobků společnosti Le&Co, namátkou jmenujme např. balíčky s etiketou Selská šunka nejvyšší jakosti nebo Šunka Zvonařka nejvyšší jakosti – shaved

O autorovi

Paul Jobs
Business Blogger

Svůj job můžete milovat a nebo nenávidět. V obou případech je to prostě jen prostředek k získání dalších prostředků, avšak existují sorty lidí, kteří to prostě dokáží dělat jinak. Jak?

Komentáře

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. more information

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zavřít