Šunka je pro mnoho lidí stálou součástí jídelníčku. Umíte si ale vybrat tu správnou?
Jaká by tedy měla být šunka, kterou si dopřáváte k snídani, svačině, lehkému obědu či večeři? Přece chutná, voňavá a plná zdraví prospěšných bílkovin.

Madrover / Pixabay

Pochutnejte si na bílkovinách

Právě bílkoviny jsou jedním z důležitých argumentů, proč šunku pravidelně zařazovat do jídelníčku. Jde o důležitý stavební materiál pro naši svalovinu, při jehož nedostatku slábne také imunita organismu. Vydatným zdrojem bílkovin může být ovšem pouze šunka kvalitní, kterou lze najít u tradičních a osvědčených výrobců.

Jak poznat kvalitu

Nejjednodušší vodítko, jak rozeznat kvalitu šunky už v obchodě, najdete na jejím obalu. Zde musí být uveden obsah čisté svalové bílkoviny v mase, přičemž je důležité vědět, že standardní šunka jí obsahuje nejméně 10 procent, výběrová šunka 13 procent a šunka nejvyšší jakosti alespoň 16 procent. „Jednotlivé stupně kvality se liší podle podílu masa – u šunky nejvyšší jakosti obsah masa přesahuje devadesát procent,“ vysvětluje Petr Korejs, manažer kvality a kvalifikace ze značky Le&Co, která patří k nejrespektovanějším českým výrobcům šunky, a dodává: „Zbytek představuje voda, sůl a aditivní látky. To znamená, že čím je šunka kvalitnější, tím méně obsahuje vody a tím méně také potřebujete aditiv.“

Hans / Pixabay

Éčka mohou být prospěšná

Aditiva neboli „éčka“ jsou předmětem mnoha diskusí. Pro mnohé bude jistě překvapivou informací, že některá „éčka“ mohou být dokonce zdraví prospěšná. Samozřejmě všechna musejí vyhovovat legislativním předpisům. Bez „éček“ by šunka nemohla mít řadu vlastností, které od ní dnes očekáváme. Například trvanlivost. „Dnešní konzumenti mají daleko vyšší nároky na trvanlivost výrobků, než tomu bylo dříve, kdy se šunka prodala a obvykle snědla ještě týž den, nejpozději do druhého dne,“ vysvětluje Petr Korejs. „V současnosti musí vakuově balená šunka vydržet až tři nebo čtyři týdny v naplátkovaném stavu.“

Konzervanty a stabilizátory

Součástí solicí směsi jsou také často diskutované dusitany, které ovšem šunka obsahovala i dříve, kdy se ale používaly škodlivější dusičnany. „Fungují jako konzervant a stabilizátor barvy. Bez nich by šunka nemohla vypadat tak, jak jsme zvyklí. Měla by spíše šedozelenou barvu,“ dodává Petr Korejs.

Šunka pro děti

Tato šunka byla značkou Le&Co vyrobena a uvedena na trh v roce 2005 jako první výrobek tohoto druhu adresovaný dětem od tří let věku. Samotnému uvedení na trh předcházelo dlouhé období zkoušek, laboratorních vyšetření a ověřování výrobku, stejně jako sáhodlouhá komunikace s dozorovými i zákonodárnými orgány. Aby se tato šunka skutečně odlišovala od běžně dostupných produktů, byla ve spolupráci s kvalitním a ověřeným dodavatelem aditiv vyvinuta směs pro výrobu Šunky pro děti, kde je použito jen naprosto nezbytné množství přídavných látek, aby šunka mohla zachovat své senzorické vlastnosti v dnešním systému prodeje a aby mohla vykazovat požadovanou trvanlivost.

Skvělá chuť, přísná hygiena

Zajímavostí je, že chuť šunky se dá zvýraznit i jejím plátkováním. Když konzumujete stejnou šunku v podobě klasických rovných plátků anebo v tenoučkých nařasených plátcích typu shaved, můžete mít pocit, že jíte dva různé typy masa. „Výhodou našeho profesionálního plátkování je fakt, že naše nářezové stroje používají lepší technologie a kvalita krájení je tedy vyšší než u strojů používaných v obchodech,“ říká Petr Korejs. A právě zóna plátkování je při výrobě šunky jednou z těch, kde panuje nejpřísnější hygiena blízká operačnímu sálu v nemocnici: používají se mikrobiální filtry na přívod vzduchu, ochranné oděvy a roušky, několikanásobná dezinfekce včetně používání germicidních lamp po ukončení směny, v místnosti navíc panuje stálá teplota kolem 5-6 stupňů.

Bezpečné potraviny

Značka Le&Co si u milovníků šunky získala důvěru a věrnost díky mimořádnému důrazu na bezpečnost potravin, které vyrábí. Vybírá si jen to nejkvalitnější maso od prověřených dodavatelů z Evropské unie a samotný proces výroby šunky je ostře sledován, aby do něj nemohly vstoupit žádné kontaminace. „Všechny naše výrobky jsou přirozeně bezlepkové a Le&Co – pravděpodobně jako jediná potravinářská firma v ČR – ručí za to, že naše šunka neobsahuje žádné stopy potravinových alergenů,“ říká Petr Korejs. U šunky Le&Co máte skutečně vždy jistotu, že kupujete zdravou a voňavou pochoutku.

O autorovi

Paul Jobs
Business Blogger

Svůj job můžete milovat a nebo nenávidět. V obou případech je to prostě jen prostředek k získání dalších prostředků, avšak existují sorty lidí, kteří to prostě dokáží dělat jinak. Jak?

Komentáře

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. more information

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zavřít